uitvaart
De uitvaartkosten variëren behoorlijk. Een begrafenis kost al snel tussen de € 8.500,- en € 11.000. Een crematie kost vaak tussen de € 6.500,- en € 9.000. Maar wat kost een gemiddelde uitvaart nu precies? Dat is wat u in dit artikel gaan uitleggen, de diverse uitvaart kosten zoals grafkosten (de grafkosten verschillen sterk per gemeente en liggen tussen de € 800,- en € 7.000), rouwvervoer, overlijdensadvertenties en andere basiskosten.

Kosten uitvaart stijgen jaarlijks

Veel mensen onderschatten hoe duur een uitvaart is, de kosten blijven daarbij jaarlijks stijgen. Alle uitvaarten hebben een aantal basiskosten. Zo heeft de uitvaartverzorger bijvoorbeeld een vast tarief voor zijn of haar diensten, de kosten zijn gelijk voor zowel een crematie als een begrafenis.

De basispakketten van de uitvaartondernemingen verschillen wel van elkaar. Bij de ene uitvaartonderneming zit een rouwauto, simpele kist, het opbaren en verzorgen van de overledene en een condoleanceregister in het basispakket. Terwijl andere uitvaartverzekeraars extra kosten rekenen voor het opbaren, de kist, de auto en het regelen van de wettelijke formaliteiten.

Wie betaalt de uitvaart precies?

Dat ligt aan de verzekering die je gekozen hebt. Doorgaans betaald de uitvaartverzekeraar alle kosten van de uitvaart. Het kan zijn dat je een andere dekking hebt gekozen waarbij de nabestaanden een vast bedrag krijgen uitgekeerd na overlijden, zoals bij een kapitaal uitvaartverzekering. Op dat moment betalen de nabestaanden indirect de uitvaart.

Wat kost een uitvaart minimaal?

Een uitvaart kost minimaal 2500 euro. Hoe duur je het wilt maken, ligt aan de nabestaanden en wensen van de overleden zelf. Wil of kun je niet heel veel geld uitgeven en probeer je de kosten zo laag mogelijk te houden, dan kies je voor een eenvoudige kist, beperk je rouwadvertenties in de kranten, beperk je jezelf wat betreft catering tot een kop koffie of kies je voor een uitvaart in besloten kring.