Crowdfunding

Crowdfunding is een vorm van publieke financiering, waarbij er aan de crowd wordt gevraagd om een financiële bijdrage.

Als vereniging bestaat de crowd bijvoorbeeld uit leden van de club, familieleden, vrienden, sponsoren, andere betrokkenen van de vereniging. Het komt er op neer dat vele kleine geldgevers samen het doelkapitaal bij elkaar brengen.

Geld inzamelen met crowdfunding

Vroeger ging je met de pet rond om geld in te zamelen voor een plaatselijk project, nu kun je via internet veel grotere groepen mensen bereiken, in je eigen woonplaats, in het hele land of over de hele wereld.

Het is fantastisch als je het geld binnenhaalt om je idee te verwezenlijken, maar minstens net zo belangrijk is dat je een groep mensen hebt gevonden die jou willen ondersteunen. Zo’n groep supporters of fans kun je aan je binden voor de toekomst. Zo bekeken is crowdfunden ook een vorm van marketing: aan een grote groep mensen laten zien wat je doet en kan je leren hoe je je het beste presenteert.

5 voorbeelden om geld in te zamelen

1. Rechtstreekse contact

Het grootste gedeelte aan donaties komt vaak uit de groep die het meest betrokken is met je plan. Net daarom is dit ook de eerste groep die je moet aanspreken. Heb je een lijst met adressen of e-mails, dan kan je een rechtstreekse mailing sturen met je verhaal en de vraag of ze je doel willen steunen.

2. Op drukke plaatsen

Het is ook een mogelijkheid om zelf op zoek te gaan naar donateurs. Openbare plekken waar veel mensen samenkomen zoals een drukke winkelstraat, een treinstation of een evenement zijn ideaal om je verhaal te delen met een grote doelgroep.

3. Online fondsenwerving

Een manier van geld inzamelen die steeds populairder wordt. Ook het internet biedt heel wat mogelijkheden om geld in te zamelen voor je doel. Niet alleen kan je je verhaal delen via advertenties of sociale media, maar het internet biedt ook een makkelijke manier om het geld over te maken. Het nu ook mogelijk om online fondsenwerving te starten met Steunactie. Steunactie is er voor iedereen die een geldinzamelactie wilt houden! Start nu een Steunactie, of je nu een stichting, vereniging, school, team, klas of groep bent. Óf dat je voor jezelf, familie of vrienden een actie wilt starten.

4. Sponsoring bij bedrijven

Wanneer mensen geld geven, willen ze er vaak iets voor terug. Bij individuen kan dit makkelijk gaan om meer betrokkenheid bij je organisatie of het eindresultaat, maar bij bedrijven kan dit anders liggen. Zo kan je hen bijvoorbeeld vragen om je evenement te sponsoren in ruil voor wat reclame.

5. Een sponsorloop

Een klassieker is het organiseren van een sponsorloop. Niet alleen brengt dit heel wat volk op de been, maar het vergt ook weinig investering. Sportliefhebbers betalen graag iets meer als ze weten dat het inschrijfgeld naar een goed doel gaat.

steunactie.nl

Nuttige links
Nuttige links
Nuttige links
Nuttige links