Acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze die zijn oorsprong heeft in de traditionele Chinese geneeskunde. Bij acupunctuur worden naalden op specifieke punten in het lichaam gestoken om de energiestroom, ook wel ‘qi’ genoemd, te reguleren en het lichaam in balans te brengen.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt qi door de meridianen van het lichaam, en wanneer deze stroom geblokkeerd raakt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Acupunctuur zou deze blokkades kunnen opheffen en de natuurlijke helende kracht van het lichaam kunnen stimuleren.

Acupunctuur wordt vaak gebruikt om pijn te verlichten, de spijsvertering te verbeteren, de slaap te bevorderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Het kan ook worden gebruikt als aanvullende therapie bij de behandeling van aandoeningen zoals migraine, chronische pijn, angst en depressie.

Acupunctuur is over het algemeen veilig wanneer uitgevoerd door een getrainde en erkende acupuncturist en kan gepaard gaan met weinig tot geen bijwerkingen. Het is echter belangrijk om uw zorgverlener te raadplegen voordat u begint met acupunctuur of een andere alternatieve behandeling.

tuina-rotterdam
behandeling-acupunctuur-rotterdam

Acupunctuurpraktijk

  • Acupunctuur kan worden uitgevoerd met verschillende technieken, waaronder het inbrengen van naalden, het verwarmen van naalden (moxibustion), het toepassen van druk (acupressuur) en het gebruik van elektro-acupunctuur.

  • De naalden die bij acupunctuur worden gebruikt, zijn erg dun en flexibel en worden meestal niet als pijnlijk ervaren. Ze worden meestal geplaatst op specifieke punten langs de meridianen van het lichaam, die corresponderen met verschillende organen en lichaamsfuncties.

  • Acupunctuur kan in sommige gevallen gepaard gaan met bijwerkingen, zoals blauwe plekken, lichte bloedingen, tijdelijke verergering van symptomen, duizeligheid of vermoeidheid. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen mild en verdwijnen snel.

  • Acupunctuur wordt niet aanbevolen voor mensen met bloedingsstoornissen, zwangere vrouwen, mensen met een pacemaker of mensen met infectieziekten.

  • Er is enig wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van acupunctuur bij de behandeling van bepaalde aandoeningen, zoals lage rugpijn, migraine, osteoartritis en postoperatieve misselijkheid en braken. Het bewijs voor andere toepassingen van acupunctuur is echter minder overtuigend.

  • Acupunctuur kan worden gecombineerd met andere vormen van behandeling, zoals massage, kruidengeneeskunde en dieettherapie, als onderdeel van een holistische aanpak van de gezondheid.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de effectiviteit van acupunctuur sterk afhankelijk is van de aard van de aandoening en de individuele patiënt. Het is daarom belangrijk om altijd een gekwalificeerde en ervaren acupuncturist te raadplegen om de beste behandelopties voor uw specifieke situatie te bespreken.